Makula ili žuta mrlja je centralni dio mrežnjače, prečnika oko 5 mm. Odgovorna je za prepoznavanje boja, zapažanje finih detalja, čitanje, pisanje. Ima veliku koncentraciju fotoreceptora čepića koji šalju signale ka mozgu i tumače se kao slike. Veliki broj receptora nam omogućava da vidimo i najsitnije detalje. Ostatak retine odgovoran je za periferni vid. Oštećenje makule dovodi do pojave zamućenja centralnog vida, tamnih fleka, krivljenja slike, otežanog čitanja i raspoznavanja boja.

Makularni edem je oticanje retine u makularnoj zoni zbog tečnosti koja se stvara kao posljedica curenje povrijeđenih ili abnormalnih krvnih sudova. Može se pojaviti u uobičajenim bolestima retine kao što su: dijabetička retinopatija, makularna staračka degeneracija, retinalna venska okluzija i ređe u stanjima kao što su distrofija retine ali i kao posljedica upale posle operacija, povreda ili upalnih stanja retine.

Dijabetički makularni edem (DME) je komplikacija dijabetesa i može se razviti kod osoba sa dijabetesom tipa 1 ili tipa 2.

U ranim fazama DME često nema nikakvih simptoma. Simptomi koji se mogu pojaviti su zamagljen vid, duple slike, veliki broj mušica ili mrlja ispred očiju, boje izgledaju isprano i izbedelo, a u poodmakloj fazi dolazi do gubitka vida. Pomenuti simptomi zahtevaju da se pacijent obavezno pregleda kod oftalmologa.

Faktori rizika koji utiču na razvoj DME, pored loše regulacije šećera u krvi, su visok holesterol, neregulisani krvni pritisak, bolest bubrega, apneja za vrijeme spavanja i trudnoća.

Slika3

Tokom oftalmološkog pregleda lekar može dijagnostikovati DME. Uz pregled i fotografije očnog dna (fotofundus) značajne su i dopunske dijagnostičke metode kao što su optička koherentna tomografija (OCT) i fluoresceinska angiografija (FA).

Rana dijagnostika makularnog edema i adekvatno lečenje može sprečiti dalji gubitak vida, pa čak i vratiti izgubljeni vid. Ako se ne leči makularni otok, vid se može značajno pogoršati u rasponu od nekoliko mjeseci.

Trenutno je dostupno nekoliko metoda liječenje DME.

Dok je pre 10 godina laser terapija bila glavni tretman za lečenje DME, nova prva linija odbrane su agensi protiv vaskularnog endotelnog faktora rasta (VEGF), koji se primjenjuju kao intravitrealne injekcije. Anti VEGF lekovi imaju za cilj da zaustave aktivnost VEGF–a i spreče stvaranje problematičnih krvnih sudova. Ukoliko ne dobijaju adekvatan odgovor na primjenu anti VEGF terapije, tada lekari predlažu kortikosteroide jer imaju protivupalno delovanje, koje je takođe prisutno kao komponenta u mehaniznu razvoja otoka u makuli. Rizik terapije kortikosteroidima je da povećava mogućnost razvoja glaukoma.

Lečenje DME mora biti praćeno kako od strane oftalmologa, tako isto mora imati i adekvatnu internističku i endokrinološku potporu.

Ako je utvrđena dijagnoza DME, brzi početak liječenja može pomoći u sprečavanju dugotrajnog oštećenja oka i gubitka vida.

Prevencija je najvažnija mera u očuvanju vašeg vida. Pomozite svojim očima tako što ćete učiniti sljedeće: pođite na pregled kod oftalmologa barem jednom godišnje, javite se odmah ako primjetite bilo kakve promjene vida, zajedno sa medicinskim timom (ljekar opšte prakse, endokrinolog) stabilizujte nivo šećera u krvi, regulišite krvni pritisak i nivo holesterola u krvi.

Ako vam je teško kontrolisati nivo šećera u krvi, obratite se savetovalištu za dijabetičare gdje vam mogu preporučiti promene u načinu života, lekove ili druge korake koji će pomoći da održite nivo šećera u krvi u zdravom rasponu.

Dijabetički makularni edem (DME) je stanje koje se može kontrolisati. Dostupno je nekoliko efikasnih metoda liječenja. Održavanje vida ili vraćanje izgubljenog vida je moguć.

Jednim godišnjim pregledom kod oftalmologa osiguravate očuvanje vašeg vida.
Rana dijagnostika je najbolji način da sprečimo gubitak vida.